לוכד

ישנם מזיקים אשר ניתן להדביר באמצעות ריסוס פשוט. לרוב, יהיה מדובר בחרקים, מעופפים או זוחלים, אשר ריסוס פשוט יוכל להשמיד אותם. אולם כאשר מגיעים אל המזיקים המורכבים יותר, הלא הם המכרסמים והנחשים, אין מנוס אלא להזמין לוכד לצורך ביצוע הפעולה. להלן נכיר את פעולתו של הלוכד, מתי שירותיו נצרכים ומהן דרכי הלכידה הקלאסיות.

הזמנת לוכד

ישנם ארבעה מזיקים קלאסיים אשר יש להזמין לוכד כדי ללכוד אותם. הרביעיה המנצחת הזו כוללת את החולדה, את העכבר, את החולד וכן את הנחש. נפרט אודות כל אחד מהם בנפרד.

חולדה

חולדה, הידועה גם בשמה העממי עכברוש, הינה מין מכרסם גדול יחסית, החי במקומות חשוכים וניזון משאריות מזון. במסגרת אותם מקומות חשוכים, ניתן למצוא את החולדות בתוך הביוב. אולם החולדות לא מסתפקות בביוב אלא עולות גם אל תוך הבית ותוכלו לאתר אותן מסתתרות בארונות, מאחורי המיטות או מאחורי רהיטים. 

החולדות, כאמור, משתייכות למשפחת המכרסמים. מאפיין מובהק של משפחת המכרסמים הוא הצורך התמידי בחידוד השיניים. לצורך כך, המכרסמים לועסים ונושכים כמעט כל דבר. במסגרת כך, החולדות נושכות רהיטים, מוצרי מזון יבשים, חוטי חשמל וכבלי אינטרנט. 

לחלודה ולאדם היסטוריה ארוכה ורעה. החולדה הצליחה להתאים את עצמה לסביבה העירונית ולהתרבות בה בשיעורים גבוהים. תכונה זו, לצד השוטטות שלה בביוב ובשאר מקומות לא סטריליים, הובילו לכך שהחולדה נהייתה לסוכנת מחלות משמעותית. עיקר תפוצתה של המגפה השחורה, אשר כילתה כשליש מאוכלוסיית אירופה בימי הביניים, הייתה באמצעות החולדות.

מאידך, בעת המודרנית החולדות גם מסייעות לאדם. הודות למבנה אנטומי קרוב לזה של גוף האדם ולחוכמתה של החולדה, ניתן ללמוד ממנה רבות על גוף האדם ועל השפעות של תרופות וחומרים שונים עליו. עם זאת, יתרון זה אינו בא לידי ביטוי במרחב הביתי כי אם במעבדות. ברחבי הבית שלנו, החולדות עודן מזיק ומפגש עימן מצריך הזמנה של לוכד חולדות.

rat

 

עכברים

העכברים מזכירים מאוד במאפייניהם את החולדות. גם הם מפיצים מחלות כאשר הם מסתובבים במקומות הלא – נכונים, גם העכברים מכרסמים ללא הרף ופוגעים ברהיטים ובתשתיות הבית וגם העכברים משמשים במעבדות. אכן, גם דרכי הלכידה של העכברים והחולדות דומות.

 

חולד

חולד, הידוע גם בשמו העממי חפרפרת, נמנה גם הוא על משפחת המכרסמים. מעניין לדעת כי בישראל אין למעשה חפרפרות, והמכרסמים אשר נקראים בפי העם חפרפרות הם בעצם חולדים. לגופו של עניין, החולד נפרד מהחולדה והעכבר בכך שהוא לא נכנס כלל אל המרחב הביתי. בנוסף, עיקר פעילותו, באופן כמעט מוחלט, היא מתחת לאדמה ולא מעליה. לחולד יכולות חפירה יוצאות דופן והוא בונה לעצמו מחילות מרשימות ותילים מהם הוא יכול לצאת אל פני הקרקע.

החולד ניזון משלשולים ושאר תולעים המצויות מתחת לפני האדמה. כאשר החולד מתחפר בטבע ובשטחים פתוחים הוא אינו מזיק כלל וכלל לאדם ואף מוסיף יתרונות ביולוגיים לסביבה.

מנגד, כאשר חולד מצוי בגינה שלכם, הוא יחריב, ככל הנראה, את כל הגינה. חפירותיו יהרסו את הדשא ושאר פינות החמד בגינה. יתר על כן, החולד עלול לכרסם תשתיות חשמל המצויות בגינה ולגרום להן לנזקים כבדים. מכיוון שזהו המצב ומאחר שאלו הם פני הדברים, עם הופעתו של חולד בגינה יש להתקשר ללוכד שילכוד את החולד ויגאל אתכם מצרה צרורה זו.

 

נחשים

החיה האחרונה אשר נדרש ללכוד אותה היא הנחש. לוכד נחשים זהו מקצוע בפני עצמו ולרוב לוכד נחשים יתעסק בלכידת נחשים ולא בהדברת מזיקים אחרים. זאת, אלא אם כן מדובר בחברת הדברה המעסיקה דרכה גם לוכדי נחשים וגם מדבירים נוספים. אולם בעל המקצוע עצמו לא ישמש בשתי המלאכות כאחת וגם הרישיון הנדרש עבורן שונה.

אין צורך לפרט אודות הנחש והסכנות הנשקפות ממנו. עם זאת, הנחש מוגדר כחיה מוגנת בישראל. מכיוון שכך, אסור להרוג את הנחש אלא רק להזמין לוכד נחשים ולוכד הנחשים ילכוד את הנחש. להלן נפרט אודות דרכי הלכידה ונספק פרטים נוספים בנושא.

snakes

 

לוכד מכרסמים

לאחר שהבנו מי הן אותן חיות אשר יש ללכוד, הגיעה העת להכיר את פעולת הלכידה עצמה. לכידת מכרסמים תתבצע, לרוב, באחת משתי דרכים עיקריות – באמצעות מלכודות או באמצעות רעל.

 

מלכודות

הדרך הקלאסית ביותר ללכוד מכרסמים היא באמצעות מלכודת. במלכודת מצוי פיתיון המפתה את המכרסם להגיע אל המלכודת. מרגע שהגיע אליה המכרסם, המלכודת תיסגר עליו וניתן יהיה לתפוס אותו. קיימים שלושה סוגים של מלכודות – מלכודות תיבת האכלה, מלכודות קפיץ ומלכודות דבק.

 

מלכודת תיבת האכלה

מלכודת תיבת האכלה הינה מלכודת דמוית כלוב. בתוך הכלוב מצוי הפיתיון, לרוב מזון בעל ריח חזק, אשר מפתה את המכרסם להיכנס אל תוך המלכודת. מרגע שנכנס המכרסם אל תוך המלכודת, דלת התיבה תיסגר עליו והמכרסם יינעל בתוך תיבת ההאכלה, או בשמה הנוסף מלכודת הכלוב.

כעת, הברירה תהיה בידיכם האם להשמיד את המכרסם או לשחרר אותו לחופשי. ככל שברתם לשחרר את המכרסם לטבע, הרי שמדובר במעשה ראוי ומוסרי אלא שמומלץ לבצע אותו במרחק רב מהבית. זאת, מאחר שמכרסמים נוטים לשוב לאזור בו התגוררו ויהיה צורך להזמין את הלוכד בשנית.

חסרון גדול של מלכודות תיבת האכלה הוא הזמן הממושך שיכול לחלוף עד שהמכרסם ייכנס אל תוך המלכודת. גם לוכד מכרסמים מיומן לא יוכל להבטיח כי הדבר יקרה במיידי ולעיתים חולף למעלה משבוע עד לכניסת המכרסם אל המלכודת.

Feeder box trap

 

מלכודת קפיץ

מלכודת קפיץ היא מלכודת הומנית פחות עבור המכרסמים. במלכודת זו, עם עלייתם של המכרסמים על המלכודת, הקפיץ נסגר על המכרסם והמכרסם האומלל מוצא את מותו ובכך תמה עבודת הלוכד. גם למלכודות הקפיץ יכול לקחת זמן ללכוד את המכרסם.

 

מלכודת דבק

מלכודות דבק היו נפוצות במיוחד בעבר, אולם כיום הן אסורות לשימוש על פי חוק עקב הנזק הרב הנגרם לבעלי החיים. מכיוון שכך, אין עניין לדון בהן.

spring trap

 

לכידה ברעל

הדרך האחרונה בה ניתן ללכוד את המכרסמים היא באמצעות רעל. הלוכד מפזר מזון מורעל אשר מוביל למות המכרסמים תוך מספר ימים. היתרון הגדול של הלכידה ברעל הוא ההיקפים הגדולים של הלכידות אשר אפשריים תוך הקצאת משאבים מועטים יחסית. זאת, בניגוד למלכודות אשר לוכדות כל אחת מכרסם בודד ותו לא. 

מנגד, ללכידה ברעל חסרון גדול. כאמור, המכרסם מת תוך 48 עד 72 שעות. המכרסם עלול למות בתוך הצנרת, בתוך תעלות האוורור ואף מתחת למרצפות, ואתם לא תדעו על כך. לא תדעו, עד אשר תריחו את הצחנה כעבור כמה ימים. משכך, מומלץ לבצע לכידה ברעל מחוץ לבית או בתוך הבית אם מדובר במכה גדולה במיוחד של מכרסמים.

 

לכידת נחשים

לכידת נחשים מתבצעת על ידי לוכד נחשים מורשה. לוכד הנחשים נקרא לאזור בו נצפה הנחש. הלוכד מגיע במהירות האפשרית עם הציוד שלו, לוכד את הנחש ומשחרר אותו בחיק הטבע באזורים שהגדירה רשות הטבע והגנים. 

מומלץ מאוד למצוא לוכד איכותי ומשתלם כבר היום, כדי שברגע האמת תוכלו להתקשר אליו במיידי ולא להתחיל לחפש. זאת, מאחר שבלכידת נחשים כל דקה קובעת האם הלוכד יצליח ללכוד את הנחש אם לאו.

catching snakes

 

לסיכום

לסיכום, לוכד מזיקים לוכד מכרסמים ונחשים. הדרך ללכוד מכרסמים היא באמצעות מלכודות או רעל והדרך ללכוד נחשים היא באמצעות לוכד נחשים מומחה. בהצלחה!